Çocuğunuzun mikroplara maruz kalmasını tümüyle önlemek mümkün değildir (ve unutmayın ki bazı mikroplar faydalıdır), fakat sağlıklı hijyen alışkanlıkları kazandırarak enfeksiyon kapma riski azaltılabilir.
Mikroplar okulda nasıl yayılır?
Öğrenciler okulda nezle ve grip mikrobu kapabilir, ishal hastalığına yol açan karın parazitlerini de kapabilir. Bu enfeksiyonlar dokunma yoluyla çocuktan çocuğa çok hızlı yayılabilir. Mikroplar öksürük ve hapşırma yoluyla havadan da bulaşabilir, yemek yoluyla da bulaşabilir.
İyi hijyen neden önemlidir?
Çocuğunuz hastalık kaparsa evde diğer aile bireylerine de çok hızlı yayılabilir. Okulların yeni açıldığı günlerde nezle ve ishal hastalıkları okullarda ve evlerde yaygın olarak görülmektedir. Bu nedenle çocuğunuza iyi hijyen kurallarını öğreterek onların, diğer öğrencilerin ve ailenizin sağlıklı kalmasına katkıda bulunabilirsiniz.
Nezle ve grip virüslerinin yayılmasını önlemek
Aşılar çocuğunuzu tetanos, difteri ve boğmaca gibi ağır hastalıklardan koruyabilir, fakat tüm zararlı bakterilerden koruyamaz.
Okulda iyi hijyen önlemleri
1. Eller temiz tutulmalıdır
Okullarda hastalık bulaşmasını önleme yöntemleri içinde en etkili olanı, elleri iyice yıkamaktır. Çocuklarınıza ellerini nasıl ve ne zaman yıkamaları gerektiğini öğretin (elleri sabunla ve temiz akar suyla en az 20 saniye ovalayarak yıkamak). Eller aşağıda açıklanan zamanlarda mutlaka yıkanmalıdır:
Tuvalete gittikten sonra
Yemek yemeden önce
Dışarıda oyun oynadıktan sonra
Kirli bir nesneye dokunduktan sonra
Öksürdükten, hapşırdıktan veya sümkürdükten sonra
Kirli kağıt mendile dokunduktan sonra
Hayvanları sevdikten/dokunduktan sonra
Eller herhangi bir nedenle kirlendiğinde
2. Öksürükle ve hapşırıkla hastalık bulaşması
Çocuğunuza öksürdüğü veya hapşırdığı zaman burnunu ve ağzını kağıt mendille örtmesini, böylece mikropların havaya karışmayacağını öğretin. Kullanılmış kağıt mendili çöp kutusuna atmasını ve ellerini sabunla ve suyla yıkamasını da öğretin.
Çocuğunuza yanında kağıt mendil yoksa eline değil dirseğinin iç kısmına hapşırmasını ve öksürmesini, böylece bakteri yayılmasının azalacağını öğretin.
3. Sağlıklı diyet
Çocuğunuz ister yanında yemek götürsün, isterse yemekhanede yemek yesin, sağlığını koruması, gereken şekilde büyümesi ve gelişmesi için çeşitli ve dengeli diyetle beslenmesi gerekir. Uygun beslenme, derslerde dikkatini toplamasına da yardımcı olur.
Beslenme çantası hazırlamak
Önce ellerinizi yıkayın ve kurulayın. Mutfak yüzeyleri de temiz ve dezenfekte olmalıdır. Sonra:
Tüm gıda maddelerinin son kullanma tarihlerini kontrol edin.
Hava geçirmez ve sert malzemeden yapılmış beslenme çantasını her kullanımdan önce ve sonra yıkayın ve kurulayın.
Meyve, salata ve sebze varsa temiz suyla iyice yıkayın.
Yemekler her gün taze hazırlanırsa mikropların büyümesi olasılığı azalır.
4. Çok miktarda su içilmelidir
Su içinde şeker, tatlandırıcı, katkı maddesi ve kafein bulunan meşrubatlara kıyasla çok daha sağlıklıdır. Çocuğunuzu gün boyunca çok miktarda su içmeye teşvik edin, çünkü biraz susuz kalsa bile dikkati dağılabilir, halsizleşebilir, sinirli olabilir veya başı ağrıyabilir.
Hastalıkların tedavisi
Çocuğunuz hastalanırsa tam olarak iyileşinceye kadar okula göndermeyin. Aksi halde diğer öğrencilere mikrop bulaşması riski artar.
Genel bir kural olarak, bulaşıcı hastalığa kapılan çocuğunuzu aşağıda belirtilen süreler boyunca okula göndermeyin:
Suçiçeği: Sivilcelerin belirmesinden itibaren beş gün.
Kusma veya ishal: En son kusma veya ishal belirtilerinden itibaren 48 saat
Grip: Tümüyle iyileşinceye kadar
Kızamık: İlk kızarıklığın belirmesinden itibaren dört gün
Bakteriyel menenjit: Tümüyle iyileşinceye kadar
Yardım yöntemleri:
Çocuklarınıza iyi hijyen kurallarını öğretmenin yanı sıra, aşağıda açıklanan temel önlemleri alarak da mikropların yayılmasını azaltabilirsiniz:
Okul çantaları, özellikle de içinde yemek taşınan çantalar temiz olmalı, yemek artığı bulunmamalıdır.
Beden eğitimi kıyafetleri haftada bir kere yıkanmalıdır.
Çocuğunuz çoraplarını ve iç çamaşırlarını her gün değiştirmelidir.
Bakterileri öldürmek için okul üniformaları yüksek sıcaklıkta yıkanmalıdır. 60°C sıcaklıkta yıkanamayan narin kıyafetler yıkanırken çamaşır hijyen ürünü konulmalıdır.